(0)

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: +31 (0) 20 - 5980308  

Assistentensymposium: 'Assistent anno 2017: onmisbaar in de praktijk'

Wat moet een tandarts zonder assistent? De behandelingen zouden minder goed verlopen, de telefoon wordt niet aangenomen en het wordt een rommeltje in de praktijk. Je bent als assistent onmisbaar in de praktijk. Daarom moet je goed op de hoogte blijven van allerlei soorten aandoeningen en van nieuwe ontwikkelingen.
Deze dag zorgt er op een leuke manier voor dat je bij blijft. In de ochtend zijn er gemeenschappelijke lezingen, in de middag kun je kiezen uit verschillende workshops en interactieve lezingen. De onderwerpen variëren van communicatie, gedragsproblemen, tandheelkundige preventie en MKA-chirurgie tot kalmeringsmiddelen en narcose. Te veel om op te noemen dus. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Dyonne Broers, moderator
Eva Povel, directeur ACTA Dental Education

09.00-09.30 uur Registratie en ontvangst
09.30-10.15 uur Lezing 1: “Omgaan met moeilijk gedrag (achter iedere kwaaie patiënt zit een verhaal)”, door Jos Wittkampf
10.15-10.35 uur Lezing 2: “De invloed van alcohol- en drugsverslaving op de mondgezondheid”, door Jan Christiaan Oortwijn
10.35-11.00 uur Pauze
11.00-11.45 uur Lezing 3: “Oh yes, prevention is sexy’”, door Karl Parisius
11.45-12.05 uur Lezing 4 "To eat or not to eat, that's the question", door Dorine Sanders
12.05-13.00 uur Lunch
13.00-14.00 uur Workshopronde 1
14.00-14.20 uur Pauze
14.20-15.20 uur Workshopronde 2
15.20-15.30 uur Looptijd
15.30-16.30 uur Workshopronde 3
16.30-17.15 uur High tea


Lezingen
Lezing 1: “Omgaan met moeilijk gedrag (achter iedere kwaaie patiënt zit een verhaal”, door Jos Wittkampf

Deze lezing is bedoeld om het tandheelkundig team inzicht te geven en vaardigheden te leren, die hen in staat stelt om intimidatie, agressie en geweld van de patiënt te verminderen. Dit vanuit het oogpunt van veiligheid voor henzelf en gericht op een doelmatige en professionele dienstverlening.

Lezing 2: “De invloed van alcohol- en drugsverslaving op de mondgezondheid”, door Jan Christiaan Oortwijn

Alcohol en drugsverslaving kunnen heel schadelijk zijn voor het gebit en de mondgezondheid. Naast de directe invloed van de drugs op het gebit (cocaïne is bijvoorbeeld erg zuur), spelen ook andere factoren een grote rol. De levensstijl, de zelfzorg, het voedingspatroon, de medicatie etc.
Veel drugs hebben en dempende werking, waardoor pijnprikkels niet worden waargenomen. Hierdoor kan het voorkomen dat gebitten totaal vergaan, zonder noemenswaardige pijnsignalen.
De drempel om een tandarts te bezoeken wordt steeds hoger, de schaamte steeds groter. Vaak is het stoppen met het middelengebruik aanleiding om naar de tandarts te gaan. Er ontstaat namelijk pijn. De tandheelkundige behandeling van zwaar verslaafden kan uitdagend zijn, maar ook zeer dankbaar. Een goed functionerend en mooi gebit is een belangrijke factor in de kwaliteit van leven en kan een zeer positieve invloed hebben op het zelfvertrouwen.

Lezing 3: “Oh yes, prevention is sexy”, door Karl Parisius

Je kunt de patiënt aansluitend op een standaard gebitsreiniging weer standaard voorlichting en instructie geven. Maar je hebt een grote kans dat je niet met een standaard patiënt te maken hebt. De ervaring leert dat patiënten eerder gemotiveerd raken en bereid zijn jouw adviezen op te volgen wanneer ze individuele aandacht krijgen. Hoe doe je dit? Hoe communiceer je over de effecten van jouw preventieve behandeling op de mondgezondheidsrisico’s van deze ene patiënt? Tijdens deze lezing komen deze zaken aan bod en zal er voldoende ruimte zijn voor interactie.

Lezing 4: “To eat or not to eat, that’s the question”, door Dorine Sanders

Voor de meeste mensen is eten volkomen normaal; het is lekker, gezellig en bovenal nodig om in leven te blijven. Voor een kleine groep mensen is eten echter zeer beangstigend en kan er sprake zijn van een eetstoornis. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de verschillende eetstoornissen en waar zij aan te herkennen zijn. Ook komen de oorzaken, de lichamelijke en psychische gevolgen aan de orde en wordt kort ingegaan op de behandelmethoden en mogelijkheden voor verwijzing.

Workshops
Workshop 1: ‘Hoe een ‘stout’ vriendje je de juiste kant op kan sturen?’, door Dr. Marnix Hoppener

Hoe communiceer je effectief met jonge kinderen over onderwerpen waarin zij niet spontaan geïnteresseerd zijn en waartegen mogelijk weerstand bestaat? Recent onderzoek naar positieve media psychologie en entertainment education, laat zien dat het verpakken van voorlichtingsboodschappen in een verhalend, entertainend jasje, minder weerstand tegen de voorlichtingsboodschap oproept. Om kinderen te overtuigen van gezond gedrag is de vorm minstens zo belangrijk als de inhoud.
In deze workshop neemt Marnix je op een hele praktische en leuke manier mee hoe je individuele mondzorg preventie bij kinderen kunt toepassen zonder zelf een cabaret opleiding te hoeven volgen.

Workshop 2: ‘Four handed dentistry in de praktijk’, door Erik van Groen
VOL
Als je aan de stoel volgens de principes van four handed dentistry werkt, ervaart je al snel dat dit veel voordelen oplevert.
De tandarts kan zich beter op het werk focussen omdat hij niet een deel van het werk van de assistent er bij gaat doen: hij kan zich concentreren op het werk in de mond en niet op wat daarom heen gebeurt. Er zal sprake van minder stress zijn. Je wordt meer betrokken bij de behandeling waardoor er echt als een team aan de stoel samengewerkt wordt. Ergonomische basisregels kunnen beter nageleefd worden o.a. omdat er minder (oog)bewegingen gemaakt moeten worden. De behandeling zal veel vlotter verlopen en daardoor efficiënter zijn, waardoor de productiviteit toe neemt. Voor de patiënt zal de behandeling ook aangenamer zijn.
Tijdens de workshop worden de principes van four handed dentistry doorlopen. Naast theoretische uitleg is er vooral ruimte voor praktische oefening en uitwisseling van tips. Twee ervaren assistenten van de cursusgever zullen ook aanwezig zijn om nog intensiever te kunnen oefenen.

Workshop 3: ‘Slijpen van gebitsreinigingsinstrumentarium’, door Drs. Karl Parisius

De kwaliteit van de gebitsreiniging is naast de expertise van de behandelaar sterk afhankelijk van de gebruikte instrumenten. Met versleten, verslepen of botte instrumenten zal zelfs de meest ervaren behandelaar niet in staat zijn een goede gebitsreiniging uit te voeren. In deze hands-on workshop komen alle aspecten van zowel het slijpen als het onderhoud van de instrumenten aan bod.

Workshop 4: ‘Klachtenafhandeling: Eerst komt de klacht, daarna de duidelijkheid’, door Jos Wittkampf
VOL
Het afhandelen van klachten van patiënten is een hot issue. Er is veel mis met klachtenafhandeling in Nederland. Organisaties proberen zich dan ook te onderscheiden door patiënten soepel te woord te staan, de klacht voor zover mogelijk te honoreren en vooral de patiënt niet met een kluitje in het riet te sturen. De workshop laat zien hoe je daarin precies de juiste route vindt. Een patiënt wiens probleem goed wordt opgelost, zal zich als een ambassadeur gaan gedragen. Mooiere reclame bestaat er niet.

Workshop 5: ‘Wat doet de MKA chirurg in de dagelijkse praktijk?’, door Prof. dr. Jan de Lange

De Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie heeft de afgelopen 60 jaar een enorme groei doorgemaakt en is als specialisme inmiddels sterk verankerd in de Nederlandse gezondheidszorg. Deze workshop geeft een overzicht van het huidige werkterrein van de MKA-chirurg in de algemene praktijk. Daarnaast word je uitgenodigd te discussiëren over de rol die assistenten kunnen spelen in de ondersteuning van de MKA praktijk.

Workshop 6: ‘Kalmeringsmiddelen en narcose in de tandheelkunde’, door Dyonne Broers

Steeds meer patiënten vragen om een behandeling met een sedativum (kalmeringsmiddel) of zelfs onder algehele anesthesie (narcose). Vaak is dit omdat ze erg angstig voor de behandeling zijn, een extreme kokhalsneiging hebben of soms vanwege een verstandelijke of lichamelijke beperking. Een veelgehoorde uitspraak van volwassenen met tandartsangst is: ‘doe mij maar narcose, dan ben ik er tenminste in een keer van af’. Is dit voor hen echt de oplossing? En voor jonge kinderen?
Wanneer het handig is sedativa (in de vorm van tabletjes, drankjes, neusspray of lachgas) of algehele anesthesie te gebruiken en wanneer niet komt uitvoerig in deze workshop aan de orde. Ook de voor- en nadelen van elke methode worden besproken.


Datum: vrijdag 24 november 2017
Locatie: ACTA, Amsterdam
Entreeprijs: € 295,- (BTW-vrij)
Geef alsjeblieft in het opmerkingenveld van het aanmeldformulier aan welke 3 workshops je wilt volgen.
Meerdere assistenten in één keer aanmelden? Stuur dan een e-mail met de persoonsgegevens en workshopvoorkeuren naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursusinformatie

Cursus datum: vrijdag 24 november 2017
Beschikbaar 34
Individuele prijs € 295,00
Docent(en) Parisius, K.G.H., Lange, J. de, Broers, D.L.M., J. Wittkampf, J.C. Oortwijn, D. Sanders, M. Hoppener en E. van Groen